Wat is podologie

Wanneer we podologie vertalen zien we dat dit voetkunde wil zeggen. Een professionele podoloog bekijkt echter niet alleen de voet maar de persoon in zijn geheel. Men kijkt steeds of hoger gelegen klachten zoals knie-, heup- en/of rugklachten een oorzaak kunnen vinden ter hoogte van de voeten.
Als podoloog behandelen we zowel huid- als nagelklachten, alsook klachten die zich ter hoogte van het bewegingsstelsel voordoen.

Podologie is sinds 2001 erkend als paramedisch beroep. Een professionele podoloog heeft een 3 jaar durende bachelor opleiding gevolgd aan één van de drie erkende hogescholen in België. Wanneer een professionele podoloog een masterdiploma wil behalen of wil doctoreren kan deze hiervoor in het buitenland terecht.

Wat doet een podoloog

Wanneer een patiënt een klacht heeft ter hoogte van het bewegingstelsel, dit kan zowel de voet zelf zijn als hoger gelegen gewrichten en weefsels, gaan we steeds verschillende onderzoeken uitvoeren.
Door het uitoefenen van een biomechanisch onderzoek, testen van gewrichten en spieren, een ganganalyse en drukmeting kunnen we nagaan hoe elke voet, persoon functioneert. Hierna linken we de klachten aan de resultaten van de gedane onderzoeken en bekijken we de mogelijke behandelingen. Zo kunnen we, indien noodzakelijk, overgaan tot correctie van de stand en gang met het oog op een beter functioneren van de patiënt. We verhelpen hiermee de klachten op korte termijn en voorkomen hierbij ook problemen op langere termijn.

Wanneer men last heeft van een huid- of nagelprobleem zoeken we altijd naar de oorzaak van deze klacht om zo een gepaste behandeling te kunnen voorstellen.

Tevens zijn we opgeleid om mensen met een systeemaandoening zoals diabetes te screenen op risico’s om verdere problemen te helpen voorkomen.

Professionele podologen worden ook opgeleid om te assisteren en te instrumenteren tijdens ingrepen ter hoogte van de voet en enkel.